dinsdag 11 januari 2011

slimme nieuwe steden?




Fast Company presenteert een top 10 van 'smartest cities on earth'. Met 'smart' wordt dan vooral bedoeld: veel ICT en andere technologie. Hoe slim het echt is moet nog blijken want veel van de steden zijn nog in aanbouw.

Een paar opvallende steden in de lijst:

op nummer 2: Lavasa, India. Deze stad, geheel door een private ontwikkelaar uit de grond gestampt,  gaat volgend jaar naar de beurs, tegen een geschatte waarde van $437 miljoen. Een stad vol met 'smart homes' en allerhande technologische snufjes, op 3 uur van booming Mumbay. De eerste 50,000 woningen zijn al verkocht.

Op 4: Skolkovo, Rusland. Een 'science city' vlakbij Moskou, die Silicon Valley moet gaan evenaren (na het mislukken van eerdere pogingen tijdens het Sovjetregime). Hier komen topuniversiteiten, high-tech multinationals, en woningen voor expats, en supersnel Internet is natuurlijk overal. Kosten noch moeite worden gespaard voor Medvedev's prestigeproject. Dit jaar gaat de spade de grond in (dus hoe kan het eigenlijk nu al in de top 10 staan?)

Op 5 en 7: Twee nieuwe woestijnsteden, als antwoord op de olie-economie die een keer uitgeput zal zijn. Het gaat om Masdar (Verenigde Arabische Emiraten) en King Abdullah Economic City (Saudi-Arabie), kortweg KAEC. Ook hier weer de ambities om kenniswerkers aan te trekken. KAEC wil vooral goed worden in online overheidsdiensten; De koning wil dat er een miljoen mensen komen wonen, vooral jonge mensen. Masdar (nabij Abu Dhabi) moet vooral erg eco worden (o.a. alleen electrische auto's), en wil zich onderscheiden door retro-architectuur in plaats van blinkende torens.

op 10: Nano City, India. Alweer een geheel nieuwe stad, bestemd voor een miljoen inwoners, ontwikkeld door een rijke tycoon. Zou een 'slimme en groene' stad moeten worden.

Zijn dit de steden van de toekomst? Misschien over 10 jaar nog eens gaan kijken hoe ze erbij liggen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten